Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Zotero support για το openarchives.gr

To Zotero είναι ένα δωρεάν plugin του Firefox που διευκολύνει πάρα πολύ την βιβλιογραφική έρευνα στο διαδίκτυο. Από σήμερα το openarchives.gr υποστηρίζει το zotero και η λειτουργία του μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:

Κάποιος χρήστης που επισκέπτεται μια ιστοσελίδα μπορεί με την βοήθεια του Zotero να αποθηκεύσει αυτόματα χρήσιμες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τίτλο, abstract, tags, ημερομηνία δημοσίευσης, κτλ. Δίνεται επίσης η δυνατότητα κατηγοριοποίησης & περαιτέρω αξιοποίησης της αποθηκευμένης πληροφορίας ώστε ο χρήστης να κάνει τελικά research, not re-search όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site του Zotero.

Σύντομες Οδηγίες Χρήσης
1. Εγκαταστήστε το plugin: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3504 και κάντε επανεκίνηση στον Firefox.
2. Όταν επισκεφθείτε ένα τεκμήριο στο openarchives.gr, θα δείτε στον firefox, στην μπάρα διεύθυνσης ένα μπλε εικονίδιο όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

3. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο αυτό στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης εμφανίζεται το μήνυμα:
Saving to Zotero όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

4. Πατώντας το κουμπί του Zotero που βρίσκεται κάτω δεξιά στον firefox, θα ανοίξει η εφαρμογή του Zotero όπου μπορείτε να δείτε και να διαχειριστείτε τις παραπομπές που έχετε ήδη αποθηκεύσει.

Τελικά
Σίγουρα το zotero έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά και αυτό που παρουσιάσαμε είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το zotero χρησιμοποιείται ήδη από πολλούς δικτυακούς τόπους όπως η Wikipedia και το arxiv.org ενώ υπάρχει και plugin για το wordpress.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι για το zotero έμαθα αρχικά από εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: