Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Ήλιος - Αποθετήριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών


Το αποθετήριο ΉΛΙΟΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δημιουργήθηκε με σκοπό την συγκέντρωση, την διαφύλαξη και την διάδοση της επιστημονικής δραστηριότητων όλων των Ερευνητικών Ινστιτούτων του ΕΙΕ. Εδώ και λίγες ημέρες είχα την χαρά να το συμπεριλάβω στο ευρετήριο του openarchives.gr.

Λίγα λόγια για το ΉΛΙΟΣ από την πρώτη σελίδα της εφαρμογής:
Το Αποθετήριο Ήλιος είναι μια υποδομή οργανωμένου ψηφιακού περιεχομένου, που παρέχει ελεύθερη και χωρίς περιορισμό διαδικτυακή πρόσβαση σε επιστημονικό και ερευνητικό υλικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Ερευνητικά αποτελέσματα, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, εργασίες ερευνητών, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας διατίθενται σε ένα πλήρως οργανωμένο περιβάλλον, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Σε πρώτη φάση συγκεντρώνεται το ερευνητικό υλικό των ερευνητών του ΕΙΕ. Νέο επιστημονικό υλικό προστίθεται συνεχώς, ενώ η διαθεσιμότητα των πλήρων κειμένων των δημοσιευμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από τη διευθέτηση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Πλοηγηθείτε στις συλλογές του Ήλιου και πραγματοποιήστε εξειδικευμένες αναζητήσεις σε ένα ποικίλο και ενδιαφέρον επιστημονικό περιεχόμενο που διατίθεται για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο!
Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, πρόκειται για μια πολύ καλοφτιαγμένη υλοποίηση βασισμένη στο dspace με όμορφα γραφικά και προσεγμένο interface.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Δρ. Νικόλαο Χούσο, Υπεύθυνο της Μονάδας Ανάπτυξης Εφαρμογών του ΕΚΤ για την πολύτιμη συνεργασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: