Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι αρνητικές για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες καθώς οι συμβασιούχοι απολύονται και αναπόφευκτα πολλές από τις σύγχρονες υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια (όπως τα ιδρυματικά αποθετήρια και οι ψηφιακές βιβλιοθήκες) θα αρχίσουν να διαγράφουν φθίνουσα πορεία.

Είναι φανερό ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν αντιλαμβάνονται το έργο και την σημασία των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Ελπίζω να το θυμάστε αυτό όταν έχουμε εκλογές.

Υπόμνημα Συμβασιούχων Έργου στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:
Εδώ και μήνες οι εξελίξεις σχετικά με τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τρέχουν, δυστυχώς αρνητικά για εμάς. Οι 380 περίπου υπάλληλοι συμβασιούχοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αποκλείονται από τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. ενώ δεν έχει βρεθεί καμία βιώσιμη λύση για τη συνέχιση της εργασίας τους, με αποτέλεσμα να απολύονται από 1.1.2009, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την απαξίωση της θέσης και του ρόλου τους, αφού βρίσκονται καθημερινά όμηροι σ’ ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον, παρόλο που καλύπτουν, ως εξειδικευμένο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με την ημερομηνία απόλυσής μας να πλησιάζει, αποφασίσαμε οι 19 υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αναλογιζόμενοι και τα γενικότερα προβλήματα στον ακαδημαϊκό χώρο, να διεκδικήσουμε, τη συνέχιση της εργασίας μας στη βιβλιοθήκη από 1.1.2009. Διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους μας και ένα τέλος στην πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου.
Υπόμνημα συμβασιούχων έργου την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών:

Εδώ και μήνες ακούμε υποσχέσεις, αλλά οι εξελίξεις σχετικά με τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τρέχουν δυστυχώς αρνητικά για εμάς. Οι 380 περίπου υπάλληλοι συμβασιούχοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις Βιβλιοθήκες όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αποκλείονται από τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α., ενώ δεν έχει βρεθεί καμία βιώσιμη και άμεση λύση για τη συνέχιση της εργασίας τους, με αποτέλεσμα να απολύονται από 1.1.2009, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την απαξίωση της θέσης και του ρόλου τους, αφού βρίσκονται καθημερινά όμηροι σ’ ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον, παρόλο που καλύπτουν, ως εξειδικευμένο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 10 χρόνια στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών αναπτύχθηκαν και λειτουργούν μέχρι σήμερα οι παρακάτω υπηρεσίες, για τις οποίες εργάστηκαν με συμβάσεις μίσθωσης έργου επαγγελματίες Βιβλιοθηκονόμοι και Πληροφορικοί:
• Υπηρεσίες δανεισμού
• Υπηρεσίες online πληροφόρησης
• Υπηρεσίες για άτομα με προβλήματα όρασης
• Ανάπτυξη λογισμικού και υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης / Ιδρυματικού Καταθετηρίου, «Νημερτής»
• Ψηφιοποίηση λογοτεχνικών περιοδικών του 19ου αιώνα και δημιουργία των βάσεων «Κοσμόπολις» και «Πλειάς»
• Υποστήριξη πρωτοβουλιών των Τμημάτων για ηλεκτρονική εκδοτική (e-publishing)
• Πιλοτικό έργο αρχειοθέτησης παλαιών τευχών περιοδικών (ελληνικό JSTOR: «Δεξαμένη»)
• Προμήθεια έντυπου, οπτικοακουστικού και ηλεκτρονικού υλικού
• Συνδρομές σε βάσεις δεδομένων
• Ένταξη υλικού στον κατάλογο
• Ανάπτυξη βάσης δεδομένων εγγραφών καθιερωμένων τύπων
• Ανάπτυξη λογισμικού υπηρεσιών Διαδανεισμού
• Ανάπτυξη υπηρεσίας θεματικής ανάλυσης μαθημάτων «Προνόη»
• Υποστήριξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, «eClass» με επιτόπου και online εκπαίδευση

Με την ημερομηνία απόλυσής μας να πλησιάζει, αποφασίσαμε οι 13 συμβασιούχοι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών, αναλογιζόμενοι και τα γενικότερα προβλήματα στον ακαδημαϊκό χώρο, να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ τη συνέχιση της εργασίας μας στη Βιβλιοθήκη από 1.1. 2009.

Διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους μας και ένα τέλος στην πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την πολύτιμη εργασία σας.
Εκφράζω την συμπαράστασή μου στους εργαζόμενους των Βιβλιοθηκών.
Επίσης θέλω να εκφράσω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς τον κόσμο του Πανεπιστημίου Πατρών που δούλεψε στην ψηφιοποίηση των παλαιών περιοδικών ( Κοσμόπολις,Πλειάς ).
Κοντά στις 5.οοο Ε θα έπρεπε να πληρώσω στο ΕΛΙΑ για να διαβάσω αυτά που με ενδιέφεραν.
Επειδή είμαι εξωακαδημαικός δεν γνωρίζω ποιοί πήραν την απόφαση οι δημοσιεύσεις να είναι προσβάσιμες στον καθένα.Όποιος και να την πήρε τον συγχαίρω.