Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Κτίσις - Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

H Κτίσις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η 34η βιβλιοθήκη που καταχωρείται στο ευρετήριο του openarchives.gr ανεβάζοντας το συνολικό μέγεθος της βάσης δεδομένων στα 339455 τεκμήρια!! Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο καταθετήριο βασισμένο στο λογισμικό dspace που φιλοξενεί οποιοδήποτε ψηφιακό υλικό έχει σχέση με τις δραστηριότητες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Λίγα λόγια από την πρώτη σελίδα του:
H Κτίσις είναι ένα ιδρυματικό καταθετήριο ανοικτής πρόσβασης όπου συγκεντρώνει οποιοδήποτε ψηφιακό υλικό έχει σχέση με τις διάφορες δραστηριότητες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και ειδικότερα πρωτογενές ερευνητικό υλικό που δημιουργείται από τα μέλη του Πανεπιστημίου. Καθορισμένο καταυτό το πλαίσιο η Κτίσις καταδεικνύει την πνευματική ζωή και την ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου, διαφυλάσσοντας, διαδίδοντας και προωθώντας την επιστημονική έρευνα στην τοπική και διεθνή κοινότητα. Η Κτίσις πήρε την ονομασία της από το έμβλημα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου όπου απεικονίζει την Κτίση, το πνεύμα της δημιουργίας. Το έμβλημα προέρχεται από παράσταση ψηφιδωτού στην οικεία του Ευστόλιου που βρίσκεται στο αρχαίο Κούριο και ανάγεται στις αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πέτρο Αρτέμη και την Βιβλιοθήκη & Υπηρεσία Πληροφόρησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για την συνεργασία τους.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Καταθετήριο της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ηλ. Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ

Το καταθετήριο της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ηλ. Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ αποτελεί την 33 ψηφιακή βιβλιοθήκη που καταχωρείται στο ευρετήριο του openarchives.gr. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο καταθετήριο που περιέχει διπλωματικές εργασίες της σχολής πάνω στους τομείς την Ενέργειας, τον Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και των Τηλεπικοινωνιών. Αυτή την στιγμή περιέχει περίπου 200 τεκμήρια σε μορφή πλήρους κειμένου που διατίθενται χωρίς κανένα περιορισμό πρόσβασης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Γιώργο Βεράνη για την συνεργασία του.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Oχι στην αποδιοργάνωση της έρευνας

Η κυβέρνηση μετά τα τα σκάνδαλα τύπου Βατοπεδίου , Ζαχόπουλου και πολλά ακόμη (με μια σύντομη αναζήτηση βρήκα το εξής κατατοπιστικό άρθρο: 54 μήνες ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – 45 ΣΚΑΝΔΑΛΑ!!!) επιχειρεί μεταρυθμίσεις κλείνοντας δεκάδες δημόσια ινστιτούτα και φορείς στα οποία περιλαμβάνεται και τα εξής Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών:

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών πληροφορήθηκαν από δελτία τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον ακρωτηριασμό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την απομάκρυνση τριών Ερευνητικών Ινστιτούτων (Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας, Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας, Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Η αναγγελία αυτή, χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση και οικονομοτεχνική μελέτη, αποδιοργανώνει τη λειτουργία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και υπονομεύει τη μακροχρόνια ερευνητική του δράση.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

OpenSearch API + openarchives.gr

Το πρωτόκολλο OpenSearch παρέχει έναν εύχρηστο τρόπο ανάκτησης των αποτελεσμάτων μιας μηχανής αναζήτησης σε μορφή XML. To openarchives.gr υποστηρίζει από σήμερα το OpenSearch API και δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε να πραγματοποιήσει αναζητήσεις μέσα από την εφαρμογή του ή το site του. Αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε σκοπό καλό θα ήταν να με ενημερώσει πρώτα.

Με απλά λόγια
Με απλά λόγια το OpenSearch API λειτουργεί ως εξής: μια εφαρμογή που θέλει να πραγματοποιήσει μια αναζήτηση στο openarchives.gr στέλνει ένα HTTP GET Request σε ένα συγκεκριμένο php script του openarchives.gr το οποίο επιστρέφει ένα Atom Feed με τα αποτελέσματα. Στην συνέχεια η εφαρμογή μπορεί για παράδειγμα να κάνει parsing τα αποτελέσματα και να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει.

Μια πιθανή εφαρμογή του OpenSearch είναι το Federated Search όπου μια μηχανή αναζήτησης πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε πολλές δικτυακές μηχανές αναζήτησης και παρουσιάζει ενιαία αποτελέσματα.

Οδηγίες
Η χρήση του OpenSearch είναι ιδιαίτερα απλή. Κάνετε ένα HTTP Request στο script http://openarchives.gr/opensearch/ με τις εξής παραμέτρους:
  • query με τιμή την λέξη κλειδί με την οποία θέλετε να κάνετε αναζήτηση
  • page με τιμή τον αριθμό σελίδας από τον οποίο ξεκινούν τα αποτελέσματα
  • limit με τιμή το πλήθος των αποτελεσμάτων ανά σελίδα.
http://openarchives.gr/opensearch/(query)/page:(page)/limit:(limit)

Το OpenSearch XML Description File που περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την αναζήτηση στο openarchives.gr είναι το http://beta.openarchives.gr/opensearch_desc.xml.

Τo αποτέλεσμα του HTTP Request είναι ένα Atom Feed της μορφής OpenSearch Response.

Παραδείγματα

Αναζήτηση για την λέξη "μηχανική μάθηση"
http://openarchives.gr/opensearch/μηχανική μάθηση

Αναζήτηση για την λέξη "library" και εμφάνιση των πρώτων 20 αποτελεσμάτων.
http://openarchives.gr/opensearch/library/page:1/limit:20

Αναζήτηση για την λέξη "data mining" και εμφάνιση των αποτελεσμάτων 10 εώς 20.
http://openarchives.gr/opensearch/data+mining/page:1/limit:10

Χρήσιμα
Για το validation των Atom feeds του openarchives.gr χρησιμοποιήθηκε το http://www.feedvalidator.org

Κάποιες άλλες χρήσιμες πηγές που βοήθησαν στην ανάπτυξη είναι οι παρακάτω:
Υπενθύμιση
Η πρόσβαση στο openarchives.gr OpenSearch API είναι ελεύθερη και εντελώς δωρεάν. Αν τυχόν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, παρακαλώ ενημερώστε μας.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Ψηφιακό Επιστημονικό Περιεχόμενο: Δημιουργία, Διάθεση, Διατήρηση»

5-6 Νοεμβρίου 2009, Πανεπιστήμιο Πατρών, Βιβλιοθήκη & Υπηρεσία Πληροφόρησης, Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

1η Ανακοίνωση - 10/6/2009

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης στην δύσκολη φετινή συγκυρία για τις ελληνικές βιβλιοθήκες, αναλαμβάνει την ευθύνη της συνέχισης του θεσμού του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, με τη διοργάνωση του 18ου συνεδρίου στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 5 & 6 Νοεμβρίου 2009.

Την τελευταία πενταετία ο ψηφιακός χάρτης της χώρας μας άλλαξε δραματικά με τη δημιουργία μεγάλου όγκου ψηφιακού περιεχομένου. Περιεχομένου που πρωτίστως αφορούσε σε τεκμήρια πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και δευτερευόντως σε σύγχρονα ή τρέχοντα επιστημονικά τεκμήρια. Οι προσπάθειες εμπλουτισμού του ψηφιακού περιεχομένου φαίνεται να συνεχίζονται και να εντείνονται στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και την τρέχουσα παραγωγή με την συμμετοχή του συνόλου των μερών του κύκλου παραγωγής & διάθεσης περιεχομένου: ιδρύματα, δημιουργοί, εκδότες.

Τα δεδομένα αυτά φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα/ζητήματα, που φιλοδοξούμε να μελετηθούν και συζητηθούν διεξοδικά στο φετινό συνέδριο:

  • ποιο είναι το παρόν και το μέλλον των ηλεκτρονικών εκδόσεων και εν γένει της παραγωγής και διάθεσης τρέχοντος ψηφιακού περιεχομένου στη χώρα μας
  • ποιες οι απαιτήσεις, οι θέσεις και οι ρόλοι των επιμέρους μερών στην αλυσίδα παραγωγής περιεχομένου: χρηματοδότες, δημιουργοί, εκδότες, βιβλιοθήκες, χρήστες
  • πως διαμορφώνονται οι νέες πολιτικές και πρακτικές για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και για την ανοικτή ή όχι πρόσβαση στο περιεχόμενο
  • ποιες είναι οι απαιτούμενες στρατηγικές και πρακτικές για τη σε βάθος χρόνου προστασία και διατήρηση του ολοένα και αυξανόμενου ψηφιακού περιεχομένου
  • πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορούν να διαχυθούν καλύτερα στην ευρύτερη κοινότητα και την κοινωνία τα αποτελέσματα του επιστημονικού/ερευνητικού έργου των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων

Δεδομένων των συνθηκών μέσα στις οποίες διοργανώνεται το φετινό συνέδριο, η διάρθρωση του αλλάζει υιοθετώντας μια υβριδική δομή, με προσκεκλημένες ομιλίες, περιορισμένο αριθμός εργασιών της κοινότητας και συνεδρίες συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν γίνονται δεκτές εργασίες που ανταποκρίνονται στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. Ηλεκτρονικές εκδόσεις & δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου : προσεγγίσεις, απαιτήσεις, μοντέλα διαχείρισης
  2. Διατήρηση ψηφιακής πληροφορίας: σχεδιασμός & υλοποίηση πρωτοβουλιών
  3. Ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενο: πρακτικές & πρωτοβουλίες
  4. Διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων του ψηφιακού περιεχομένου: πολιτικές & μοντέλα
  5. Προβολή και αξιοποίηση ερευνητικών δεδομένων και παραγώγων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων
  6. Οι τεχνολογίες web 2.0 στην υπηρεσία της διάθεσης του ψηφιακού περιεχομένου

Εργασίες προς αξιολόγηση

Όλες οι εργασίες θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Η αξιολόγηση των εργασιών θα γίνει επί τη βάση του πλήρους κειμένου. Εργασίες που δεν πληρούν αυτήν την προϋπόθεση δεν θα γίνονται δεκτές και δεν θα προωθούνται προς κρίση. Όλοι οι συγγραφείς θα πρέπει να συντάσσουν τις εργασίες τους σύμφωνα με το σχετικό πρότυπο (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ συνημμένου αρχείου). Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η ελληνική, απαιτείται όμως η παράθεση μιας περίληψης και πέντε (5) τουλάχιστον λέξεων κλειδιών στην αγγλική γλώσσα. Η υποβολή των εργασιών γίνεται μέσα από το σύστημα διαχείρισης. Εργασίες που κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν γίνονται δεκτές. Οι μορφές αρχείων στις οποίες μπορεί κάποιος να καταθέσει την εργασία του είναι: Microsoft Word, Rich Text Format και Open Office Writer.

Αναρτημένες εργασίες

Ομάδες ερευνητών, βιβλιοθηκονόμων και πληροφορικών μπορούν να υποβάλλουν επίσης τις εργασίες τους με τη μορφή αναρτημένων εργασιών. Το κείμενο των εργασιών θα πρέπει να συμπυκνώνεται σε τέσσερις σελίδες με μορφοποίηση όμοια με αυτή των κυρίων εργασιών. Οι αναρτημένες εργασίες θα πρέπει να σχεδιάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα εκδώσει η οργανωτική επιτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αναρτημένες εργασίες θα πρέπει και αυτές να είναι σύμφωνες με τη θεματική ενότητα του συνεδρίου και να παρουσιάζουν με εύληπτο και συμπαγή τρόπο την ολοκληρωμένα έργα, έργα σε πρόοδο, ώριμες τεχνολογικές λύσεις, χρηστοκεντρικές μελέτες και έρευνες κλπ.

Ημερομηνίες

Η ημερομηνία υποβολής του πλήρους κειμένου τόσο των εργασιών προς αξιολόγηση όσο και των αναρτημένων εργασιών είναι η 31η Ιουλίου 2009 (24:00). Η ημερομηνία απόκρισης της αξιολόγησης είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2009. Η υποβολή της τελικής μορφής της εργασίας είναι η 22α Σεπτεμβρίου 2009.

Πληροφορίες

Γεωργίου Παναγιώτης, panos@lis.upatras.gr, 2610969623

Τσάκωνας Γιάννης, john@lis.upatras.gr, 2610969625

Παπαδάτου Φιερούλα, fiori@lis.upatras.gr, 2610969628


----------------------------------------------------------------
Η Οργανωτική Επιτροπή του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
Πανεπιστήμιο Πατρών - Βιβλιοθήκη & Υπηρεσία Πληροφόρησης

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Πάνω από 300.000 τεκμήρια στο ευρετήριο του openarchives.gr

Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, το openarchives.gr έφτασε να φιλοξενεί στο ευρετήριό του πάνω από 300.000 τεκμήρια!! Για την ακρίβεια, 304.901 τεκμήρια, 1962 συλλογές και 32 ψηφιακές βιβλιοθήκες ευρετηριάζονται πλέον από το openarchives.gr.

Αυτό δίχως άλλο αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχουν επιτελέσει οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του υλικού τους και της δημιουργίας και αξιοποίησης των ιδρυματικών αποθετηρίων. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα στατιστικά του openarchives.gr.