Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009

DIGMA - Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής

Το DIGMA - Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" αποτελεί την 39η βιβλιοθήκη που περιλαμβάνεται στο ευρετήριο του openarchives.gr. Λίγα λόγια από το site:

Το υλικό της Βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, με επιπλέον αξιόλογες συλλογές για την Αρχαία Ελληνική Τέχνη, το Θέατρο, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία και τις Καλές Τέχνες γενικότερα. Σημαντικό μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης αποτελεί το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το οποίο συγκεντρώνει πλούσια βιβλιογραφία και δισκογραφία σχετικά με την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και την έντεχνη ελληνική μουσική, και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα αρχεία. Στο υλικό συγκαταλέγονται σημαντικά αρχεία συνθετών και σπάνιες συλλογές.

Περιλαμβάνει τα ψηφιοποιημένα αρχεία των συνθετών Μíκη Θεοδωράκη, Αιμίλιου Ριάδη, Γεωργίου Πονηρίδη, Frank Choisy, το αρχείο Νηλέα Καμαράδου, τις Συλλογές Χειρογράφων και Ελληνικών Τραγουδιών που ανήκουν στη Βιβλιοθήκη, καθώς και το αρχείο Δόμνας Σαμίου που ανήκει στον «Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνας Σαμίου».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους χώρους της βιβλιοθήκης υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 260.000 τεκμήρια υψηλής πολιτιστικής αξίας τα οποία όμως δεν εμφανίζονται στο σύνολό τους στο διαδίκτυο εξαιτίας κάποιων περιορισμών. Συγκεκριμένα, δεν εμφανίζεται υλικό που σχετίζεται με δημόσιους φορείς, οργανισμούς και προσωπικά δεδομένα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" για την συνεργασία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: