Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009

openarchives.gr - έκδοση δεύτερη
Όπως θα παρατηρήσατε τις τελευταίες ημέρες, το openarchives.gr έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο. Πρόκεται για την δεύτερη έκδοση του site που βρισκόταν στα σκαριά για αρκετό καιρό και είναι πλέον στον αέρα. Οι αλλαγές είναι πάρα πολλές σε όλους τους τομείς, οι σημαντικότερες μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Design - Διεπαφή
Η μορφή του openarchives.gr άλλαξε αρκετά με την εφαρμογή νέου html template, ενώ γίνεται πλέον ευρεία χρήση Javascript effects, tabs και Ajax. Προστέθηκε για παράδειγμα η δυνατότητα auto-complete στις αναζητήσεις ενώ κατά την προβολή ενός τεκμηρίου πραγματοποιείται Ajax request στο www.libsearch.com και εμφανίζονται οι σχετικές δημοσιεύσεις από την διεθνή βιβλιογραφία εφόσον υπάρχουν.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη Internationalization που προσφέρει το νέο σύστημα. Έχει υλοποιηθεί στον μεγαλύτερο βαθμό η μετάφραση στα αγγλικά http://en.openarchives.gr ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν σύντομα και μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες όπως γερμανικά και ισπανικά.

Μια ακόμη σημαντική προσθήκη είναι η αξιολόγηση των τεκμηρίων. Οι χρήστες μπορούν πλέον να αξιολογούν τα τεκμήρια μέσω του ειδικού widget που υπάρχει στο site. Έτσι, σε συνδυασμό και με τα σχόλια, νομίζω πως μπορεί πλέον να υπάρχει κάποιο είδος feedback για τα τεκμήρια και τους δημιουργούς τους.

Τεχνολογία

Όλοκληρο το site έχει υλοποιηθεί από την αρχή σε PHP 5.2 χρησιμοποιώντας το framework cakePHP 1.2 το οποίο το θεωρώ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. Η προηγούμενη έκδοση του openarchives.gr ήταν ένα custom implementation που με τον καιρό και τις προσθαφαιρέσεις που έκανα στον κώδικά του είναι φτάσει να είναι εξαιρετικά δύσχρηστο και καθόλου επεκτάσιμο. Επίσης, χρησιμοποιούσε το Smarty Template System, πράγμα πολύ κακό όπως φαίνεται και εδώ.


Η βάση δεδομένων δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την mysql 5.1 αλλά στην θέση του Mysql Full Text Search που υστερεί σημαντικά σε διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα στην ταχύτητα των αναζητήσεων, χρησιμοποιείται πλέον το Sphinx Search που είναι πραγματικά εντυπωσιακό από πλευράς λειτουργικότητας και ταχύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: