Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Μεταφορά σε νέο server και τεχνικά προβλήματα

Λόγω της αυξημένης κίνησης στο openarchives.gr, μεταφερόμαστε σε νέο ταχύτερο server στο εξωτερικό. Κατά τις επόμενες μέρες μπορεί να συναντήσετε ορισμένα προβληματάκια. Ευελπιστώ ότι σε 2-3 μέρες θα λειτουργούν τα πάντα κανονικά.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

openaccess.gr

To openaccess.gr είναι μια νέα σελίδα του ΕΚΤ που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση σχετικά με:

  • τα τρέχοντα ζητήματα και τις εξελίξεις σχετικά με την Ανοικτή Πρόσβαση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
  • τα έργα Ανοικτής Πρόσβασης που υλοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη δουλειά που περιέχει πολύ χρήσιμο υλικό σχετικά με την ανοικτή πρόσβαση.

Με χαρά διαπίστωσα επίσης ότι κάνει αναφορά και στο openarchives.gr στην σελίδα: Ηλεκτρονικά αποθετήρια > Πρότυπα.

Στην Ελλάδα, η μηχανή αναζήτησης openarchives.gr λειτουργεί με βάση το πρωτόκολλο OAI-PMH και επιτρέπει την ταυτόχρονη αναζήτηση σε ελληνικά θεσμικά αποθετήρια και ψηφιακές βιβλιοθήκες.

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Πλειάς | Ελληνικά περιοδικά 19ου αιώνα

Η ψηφιακή συλλογή Πλειάς αποτελεί συνέχεια της συλλογής Κοσμόπολις του Πανεπιστημίου Πατρών και στην τελική της μορφή θα περιλαμβάνει 26 τίτλους ελληνικών περιοδικών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα από τη συλλογή του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).

Από σήμερα, η Πλειάς περιλαμβάνεται στο ευρετήριο του openarchives.gr έχοντας δημοσιεύσει ήδη οκτώ συλλογές με 16.000 περίπου τεκμήρια. Οι τίτλοι των περιοδικών της συλλογής που έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί είναι οι παρακάτω:
Πολλά μπράβο στην Βιβλιοθήκη & Υπηρεσία Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών για την δράσεις της στον τομέα των ψηφιακών βιβλιοθηκών και της ανοικτής πρόσβασης.

Το openarchives.gr στην εφημερίδα Καθημερινή

Στο άρθρο Η πρώτη διαδικτυακή πύλη της για θέματα γνώσης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 30-3-2007 γίνεται αναφορά στο openarchives.gr. Δείτε το άρθρο:

Στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, έναν οργανισμό που στεγάζεται στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργείται εδώ και λίγα χρόνια μια εθνική βάση διδακτορικών διατριβών στην οποία υποχρεούνται να καταθέτουν τα έργα τους όλες οι σχολές μετά την παρέλευση μιας τριετίας από την πρώτη δημοσίευση. Εντούτοις, πολλές σχολές αμελούν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί μόνον 15.500 εργασίες μέχρις στιγμής και να «αγνοείται» άγνωστος αριθμός. Στη διεύθυνση openar chives.gr από την άλλη πλευρά, μια μηχανή αναζήτησης 17 ψηφιακών πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και καταθετηρίων, μεταξύ των οποίων η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Χαροκοπείου και άλλων βρίσκει κανείς 83.750 έγγραφα!

«Προφανώς και το ΕΚΤ δεν επιμένει ιδιαίτερα να αποσταλούν αυτά τα πράγματα. Θα έπρεπε να το κάνουν, να παρακολουθούν στενά τη διαδικασία», λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Δεν υπάρχει καλό interface να ψάξεις αλλά και δεν είναι απρόσκοπτη γενικά η πρόσβαση στην πληροφορία στη χώρα μας. Θεωρούμε πλεονέκτημα να κατέχουμε την πληροφορία αντί να τη διανέμουμε, ενώ είναι μειονέκτημά μας. Θα έπρεπε να υπάρχει εθνική πολιτική διάχυσης της πληροφόρησης. Δεν δικαιολογείται να υπάρχουν τόσα ευρωπαϊκά προγράμματα, για παράδειγμα, και να μην έχει ο καθένας πρόσβαση σε αυτά. Επίσης δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει εθνικό πρόγραμμα παραγωγής περιεχομένου και να είναι τα πανεπιστήμια μας γεμάτα με συγγράμματα στα αγγλικά», λέει ο ίδιος.

Από χθες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση openaccess.gr λειτουργεί στα ελληνικά η πρώτη διαδικτυακή πύλη για θέματα ελεύθερης πρόσβασης στη επιστήμη και τη γνώση. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, έφτιαξε αυτόν τον ιστότοπο προκειμένου να ενημερώσει επιστήμονες και το ευρύ κοινό για τα οφέλη της ανοιχτής πρόσβασης. «Μέσα στο 2008 θα παρουσιάσουμε εκεί και τα πρώτα ελληνικά επιστημονικά περιοδικά στα οποία θα μπορούν να δημοσιεύουν τις εργασίες τους οι Ελληνες ερευνητές και θα λειτουργήσουμε τα καταθετήρια του ΕΙΕ», υπογραμμίζει η δρ Εύη Σαχίνη, προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. «Τα περιοδικά αυτά θα απαρτίζονται από επιτροπές κριτών, όπως συνηθίζεται διεθνώς και θα αφορούν τους τομείς της Βιολογίας, της Χημείας, των επιστημών υγείας και των Ανθρωπιστικών Επιστημών, ενώ στόχος είναι να διευρύνουμε σταδιακά τη λειτουργία του», καταλήγει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συγγραφέα του άρθρου, δημοσιογράφο κ. Τσιμιτάκη για την αναφορά του τόσο στην Καθημερινή όσο και στο blog του: Ανοικτή πρόσβαση στη γνώση: Η επανάσταση που φοβόμαστε.

Νέες Συλλογές στην Πέργαμο του ΕΚΠΑ

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πέργαμος του ΕΚΠΑ εμπλουτίστηκε πρόσφατα με τρεις νέες συλλογές, το Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του ΕΚΠΑ, Θεατρική Συλλογή και τη Συλλογή Μουσικής Βιβλιοθήκης K. A. Ψάχου. Ο συνολικός αριθμός των τεκμηρίων που περιλαμβάνονται στην Πέργαμο άγγιξε τις 100.000 και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο καθώς μέχρι το τέλος του έτους η Πέργαμος θα περιλαμβάνει 12 ψηφιακές συλλογές. Λίγα λόγια για κάθε νέα συλλογή:

Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το Λαογραφικό Αρχείο και η Μουσειακή Συλλογή του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνουν: α) πλούσιο πρωτογενές λαογραφικό υλικό, προϊόν επιτόπιας έρευνας, κατατεθειμένο υπό μορφή χειρογράφων στο εν λόγω Σπουδαστήριο και β) αξιόλογη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων (χρηστικών ή μη) της καθημερινής ζωής.

Θεατρική Συλλογή
Η συλλογή περιλαμβάνει θεατρικά προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό αλλά και θεματικό πεδίο: εμπορικοί θίασοι και κρατικές σκηνές, έργα πρόζας, μουσικό θέατρο καθώς και παιδικές παραστάσεις. Δημιουργήθηκε κυρίως από δωρεές και προσφορές των καθηγητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών αλλά και θεατρόφιλων που παραχώρησαν το αρχείο τους στο Τμήμα.

Συλλογή Μουσικής Βιβλιοθήκης Κωνσταντίνου Α. Ψάχου
Η Συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης Κ. Α. Ψάχου συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό χειρογράφων, μεταξύ των οποίων το περίφημο Αρχείο Γρηγορίου πρωτοψάλτου, τις πρώτες εκδόσεις μουσικών βιβλίων και μουσικών θεωρητικών καθώς και ένα μεγάλο αριθμό εντύπων γενικού περιεχομένου. Αγοράσθηκε με πρωτοβουλία του Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη και αποτελεί κτήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα ανάπτυξης της Περγάμου.