Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Νέες Συλλογές στην Πέργαμο του ΕΚΠΑ

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πέργαμος του ΕΚΠΑ εμπλουτίστηκε πρόσφατα με τρεις νέες συλλογές, το Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του ΕΚΠΑ, Θεατρική Συλλογή και τη Συλλογή Μουσικής Βιβλιοθήκης K. A. Ψάχου. Ο συνολικός αριθμός των τεκμηρίων που περιλαμβάνονται στην Πέργαμο άγγιξε τις 100.000 και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο καθώς μέχρι το τέλος του έτους η Πέργαμος θα περιλαμβάνει 12 ψηφιακές συλλογές. Λίγα λόγια για κάθε νέα συλλογή:

Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το Λαογραφικό Αρχείο και η Μουσειακή Συλλογή του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνουν: α) πλούσιο πρωτογενές λαογραφικό υλικό, προϊόν επιτόπιας έρευνας, κατατεθειμένο υπό μορφή χειρογράφων στο εν λόγω Σπουδαστήριο και β) αξιόλογη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων (χρηστικών ή μη) της καθημερινής ζωής.

Θεατρική Συλλογή
Η συλλογή περιλαμβάνει θεατρικά προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό αλλά και θεματικό πεδίο: εμπορικοί θίασοι και κρατικές σκηνές, έργα πρόζας, μουσικό θέατρο καθώς και παιδικές παραστάσεις. Δημιουργήθηκε κυρίως από δωρεές και προσφορές των καθηγητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών αλλά και θεατρόφιλων που παραχώρησαν το αρχείο τους στο Τμήμα.

Συλλογή Μουσικής Βιβλιοθήκης Κωνσταντίνου Α. Ψάχου
Η Συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης Κ. Α. Ψάχου συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό χειρογράφων, μεταξύ των οποίων το περίφημο Αρχείο Γρηγορίου πρωτοψάλτου, τις πρώτες εκδόσεις μουσικών βιβλίων και μουσικών θεωρητικών καθώς και ένα μεγάλο αριθμό εντύπων γενικού περιεχομένου. Αγοράσθηκε με πρωτοβουλία του Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη και αποτελεί κτήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα ανάπτυξης της Περγάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: