Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

2 χρόνια openarchives.gr

Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που ξεκίνησε την λειτουργία του το openarchives.gr και κάτι παραπάνω από 1 χρόνος από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται το openarchives.gr/blog. Το openarchives.gr ξεκίνησε σαν μια προσωπική ερευνητική προσπάθεια, ένα πείραμα για την δημιουργία μιας σύγχρονης μηχανής αναζήτησης των ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών που άρχισαν σιγά-σιγά να δημιουργούνται εκείνο τον καιρό.

Η ιδέα
Η ιδέα μου γεννήθηκε στο μυαλό την άνοιξη του 2006 στο Burgen της Νορβηγίας κατά την διάρκεια της συμμετοχής μου στο Dspace User Group Meeting 2006 (DSUG2006) όπου παρουσίαζα την δουλειά μου πάνω στην Ψηφίδα, την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη & Ιδρυματικό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εκεί διαπίστωσα ότι υπήρχε μεγάλη κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο στις ψηφιακές βιβλιοθήκες και στην ανοικτή πρόσβαση. Είδα επίσης ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες υπήρχαν ή αναπτύσσονταν υπηρεσίες αναζήτησης και aggregation των ψηφιακών πηγών τους, με σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευση της γνώσης και την βελτίωση της εκπαιδευτικής και της ερευνητικής διαδικασίας. Γυρνώντας στην Ελλάδα και κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία ελληνική προσπάθεια προς την αντίστοιχη κατεύθυνση οπότε μπήκα στην διαδικασία να ερευνήσω και να ξεκινήσω την υλοποίηση του openarchives.gr.

Η ανάπτυξη
Tο openarchives.gr βγήκε στον αέρα τον Αύγουστο του 2006 έχοντας στο ευρετήριό του αρχικά 2 βιβλιοθήκες και ~3000 τεκμήρια. Στην πορεία μεγάλωσε και ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιούσε αναζητήσεις σε 11 ψηφιακές βιβλιοθήκες και ~63.000 τεκμήρια. Αυτή την στιγμή, 2 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε 20 ψηφιακές βιβλιοθήκες & ιδρυματικά αποθετήρια ελληνικών πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων ενώ το ευρετήριό του πλησιάζει τα 200.000 τεκμήρια.

Οι επισκέπτες της σελίδας μετριούνταν τους πρώτους μήνες στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ μέσα στο 2007 η επισκεψιμότητα άρχισε να σταθεροποιείται στους 100-200 visitors / ημέρα. Από τις αρχές του 2008 παρουσιάζεται μια έκρηξη στην χρήση του openarchives.gr και οι επισκέπτες φτάνουν στους 600-700 καθημερινά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τους 1000! Συνολικά, την διετία που μας πέρασε 117.000 χρήστες χρησιμοποίησαν το openarchives.gr ενώ τα pageviews έφτασαν στο νούμερο 426.688.

Το μέλλον
Η πρώτη μέριμνα για το μέλλον είναι η περαιτέρω διεύρυνση του ευρετηρίου του openarchives.gr και η συνεργασία με όλα τα ελληνικά ιδρυματικά αποθετήρια και τις ψηφιακές βιβλιοθήκες. Πέρα από αυτό, ένας ακόμη σημαντικός στόχος είναι η εσωτερική αναδιοργάνωση του κώδικα του openarchives.gr (code refactoring) με σκοπό την εξάλειψη των bugs που υπάρχουν και με απώτερο στόχο την ευκολότερη εισαγωγή νέων λειτουργιών και την συνεχή εξέλιξη του openarchives.gr.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

openarchives.gr tags


Το openarchives.gr/tags είναι μια νέα λειτουργία που έχει στόχο να παρουσιάσει τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά που συναντώνται στο ευρετήριο του openarchives.gr.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα tag cloud, δηλαδή μια οπτική απεικόνιση των λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούνται στις εγγραφές όπου το μέγεθος του εκάστοτε tag καθορίζεται απο το σύνολο των εμφανίσεων ενός tag. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα tag τόσο συχνότερα εμφανίζεται στους τίτλους των καταχωρήσεων του openarchives.gr.