Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Labels: ψηφιακή βιβλιοθήκη, openarchives.gr
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
Άρθρο: Οι ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες και η συμμετοχή της χώρας μας στην Europeana
Περίληψη:
Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες και τα ιδρυματικά αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα για τους πολιτιστικούς οργανισμούς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Περνώντας από το στάδιο της δημιουργίας αυτής της τόσο σημαντικής υποδομής, βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στην φάση της περαιτέρω αξιοποίησης του ψηφιακού επιστημονικού & πολιτιστικού αποθέματος που έχει δημιουργηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την υλοποίηση έργων όπως η Europeana, η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια μέσα από το έργο EuropeanaLocal στο οποίο παίρνει μέρος η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Στα πλαίσια του έργου, έχει αναπτυχθεί ο εθνικός συσσωρευτής, μια καινοτόμος διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει την διασύνδεσητων ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών με την Europeana.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011
Ψηφιακό θεματολόγιο: H Επιτροπή Σοφών ζητά «Νέα Αναγέννηση» που θα προέλθει από την ένταξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης στο διαδίκτυο
- Η δικτυακή πύλη Europeana θα πρέπει να καταστεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για την επιγραμμική (online) πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι παντός είδους υλικό που έχει ψηφιοποιηθεί με δημόσια χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα και ότι όλα τα αριστουργήματα που διαθέτει το Δημόσιο θα έχουν γίνει προσβάσιμα μέσω της Europeana μέχρι το 2016. Τα πολιτιστικά ιδρύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν δραστήρια στην Europeana, και να την προωθούν.
- Πρέπει να καταστεί δυνατή η επιγραμμική πρόσβαση σε έργα που καλύπτονται από δικαιώματα δημιουργού αλλά δεν διανέμονται πλέον σε εμπορικό επίπεδο, Εναπόκειται κυρίως στους κατόχους των δικαιωμάτων η ψηφιοποίηση και η εκμετάλλευση των έργων αυτών. Ωστόσο, εάν οι κάτοχοι δικαιωμάτων δεν το κάνουν, τα πολιτιστικά ιδρύματα πρέπει να έχουν τα χρονικά περιθώρια για την ψηφιοποίηση και τη δημοσιοποίηση του υλικού, για την οποία θα πρέπει να αμείβονται οι κάτοχοι των δικαιωμάτων.
- Οι κανόνες της ΕΕ για τα «ορφανά» έργα (δηλαδή έργα των οποίων οι κάτοχοι δικαιωμάτων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν) πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό. Στην έκθεση προσδιορίζονται οκτώ βασικές προϋποθέσεις για τυχόν λύση.
- Τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τη χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση, προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στο μέλλον. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κατασκευή 100 χιλιομέτρων οδικού δικτύου θα κάλυπταν την ψηφιοποίηση του 16% του συνόλου των βιβλίων που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες της ΕΕ ή του συνόλου του ακουστικού περιεχομένου που διαθέτουν τα πολιτιστικά ιδρύματα των κρατών μελών.
- Πρέπει να ενθαρρυνθούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ψηφιοποίηση. Θα πρέπει να είναι διαφανείς, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιες για όλους τους εταίρους, και να καταλήγουν σε διασυνοριακή πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό για όλους. Η προνομιακή χρήση του ψηφιακού υλικού που χορηγείται σε εταίρο του ιδιωτικού τομέα πρέπει να μην υπερβαίνει τα επτά έτη. Για να εξασφαλίζεται η διατήρηση των συλλογών σε ψηφιακή μορφή, θα πρέπει να αρχειοθετείται στην Europeana δεύτερο αντίγραφο του πολιτιστικού υλικού. Επιπλέον, θα πρέπει να αναπτυχθεί σύστημα ώστε να κατατίθεται μία μόνον φορά παντός είδους πολιτιστικό υλικό που σήμερα πρέπει να κατατεθεί σε πολλές χώρες.
Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011
Video: Εθνική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Σλοβενίας
Δείτε ένα καταπληκτικό διαφημιστικό video της Σλοβενικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης - www.dlib.si.
Via: http://theok.posterous.com/re-purposing-and-a-sense-of-purpose
at
4.1.11
0
comments