Το γνωστό blog webz.gr που ασχολείται με τις εξελίξεις του ελληνικού και ξένου διαδικτύου έκανε πρόσφατα μια σύντομη παρουσίαση για το openarchives.gr. Δείτε το σχετικό post: openarchives.gr - Ψηφιακές Βιβλιοθήκες | webz.gr
Thankz Αλέξανδρε
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008
Παρουσίαση του openarchives.gr από το webz.gr
Labels: openarchives
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008
GreekLIS

Σκοπός μας είναι η συλλογή, καταγραφή και παρακολούθηση των εξελίξεων στο συγκεκριμένο πεδίο δράσης και στη συνέχεια, η διάδοση και ενημέρωση των εν λόγω εξελίξεων και καινοτομιών, καθώς και η επιμόρφωση και κατάρτιση των ενδιαφερομένων πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.
Στην ιστοσελίδα μας θα δημοσιεύουμε τις σκέψεις, τις ιδέες, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Ελπίζουμε να εξελιχτεί, ως ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων και πρακτικών και να αποτελέσει ένα μικρό βοήθημα για όσους ασχολούνται με τις βιβλιοθήκες και την επιστήμη της πληροφόρησης.
Labels: open access
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008
Ελληνικά Ακαδημαϊκά Αποθετήρια και Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Ανοικτής Πρόσβασης - Περιοδικό Συνεργασία, Goethe Institut

Μηχανικός Πληροφοριακών & ΕπικοινωνιακώνΣυστημάτων
openarchives.gr – Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακώνβιβλιοθηκών
email: vbanos at gmail dot com
Περίληψη
Τα ιδρυματικά αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα για τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το παρόν άρθρο έχει στόχο να σκιαγραφήσει το τοπίο των ελληνικών ιδρυματικών αποθετηρίων, να δώσει πληροφορίες για τις συλλογές που φιλοξενούν και να περιγράψει τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την υλοποίησή τους.
Εισαγωγή
- να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό την ερευνητική τους δραστηριότητα και γενικότερα ολόκληρη την πνευματική παραγωγή τους,
- να διατηρήσουν το περιεχόμενό τους σε μια κεντρική ασφαλή τοποθεσία,
- να αποθηκεύσουν, να διατηρήσουν και να διαχειριστούν τεκμήρια που ήταν κατακερματισμένα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο σε μορφή PDF
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Θεόφραστος
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Θεόφραστος του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται πλέον στο ευρετήριο του openarchives.gr. Δείτε το σχετικό ενημερωτικό δελτίο:
Ενημερωτικό δελτίο
Η βιβλιοθήκη "Θεόφραστος" του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, δημιούργησε και διαχειρίζεται ένα νέο ιστοχώρο με την ονομασία Ψηφιακή Βιβλιοθήκη "Θεόφραστος" (βλ. http://geolib.geo.auth.gr/digeo).
Ένας από τους σκοπούς της είναι η φιλοξενία πληροφοριών και ψηφιακών αντικειμένων γεωλογικού ενδιαφέροντος για τον ελληνικό κυρίως χώρο (άρθρα ελληνικών επιστημονικών περιοδικών, πρακτικά συνεδρίων με γεωλογικό ενδιαφέρον, κλπ.). Ήδη, παρουσιάζεται σε ψηφιοποιημένη μορφή το «Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας» από τον τ. 1(1953) μέχρι σήμερα.
Πιστεύουμε, ότι η δημιουργία αυτού του ψηφιακού αρχείου θα βοηθήσει την προώθηση και την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς θα αποτελέσει μια χρήσιμη πηγή πληροφόρησης τόσο για τα μέλη της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και για τους ερευνητές που ασχολούνται με την γεωλογική έρευνα,παρέχοντας ψηφιακό και ψηφιοποιημένο υλικό και στην ελληνική γλώσσα σε μια ψηφιακή βάση.
Για περισσότερες πληροφορίες (περιήγηση, αναζήτηση, ανάκτηση, κλπ.), μπορείτε να επισκεφθείτε την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη "Θεόφραστος" στην διεύθυνση: http://geolib.geo.auth.grΤεχνολογία
Ο Θεόφραστος βασίζεται στην δοκιμασμένη πλατφόρμα L.A.M.P. (Linux Apache Mysql PHP) και στο λογισμικό Open Journal Systems (OJS). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο OJS βασίζεται και ακόμη μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, το Κοσμόπολις του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ευχαριστίες
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μιτζαρίδη Στέριο, βιβλιοθηκονόμο του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. για την πολύτιμη συνεργασία του. Χάρη σε αυτόν έμαθα για την ύπαρξη του Θεόφραστου και έγινε δυνατή η ένταξή του στο openarchives.gr.
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008
ΕΣΤΙΑ - Ψηφιακό Αποθετήριο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
- Οικιακής Οικονομίας,
- Γεωγραφίας,
- Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής,
- και Πληροφορικής και Τηλεματικής
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Ιφιγένεια Βαρδακώστα και τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο για την συνεργασία τους.
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008
Υποστήριξη OpenSearch API στο openarchives.gr
Με απλά λόγια
Με απλά λόγια το OpenSearch API λειτουργεί ως εξής: μια εφαρμογή που θέλει να πραγματοποιήσει μια αναζήτηση στο openarchives.gr στέλνει ένα HTTP GET Request σε ένα συγκεκριμένο php script του openarchives.gr το οποίο επιστρέφει ένα Atom Feed με τα αποτελέσματα. Στην συνέχεια η εφαρμογή μπορεί για παράδειγμα να κάνει parsing τα αποτελέσματα και να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει.
Μια πιθανή εφαρμογή του OpenSearch είναι το Federated Search όπου μια μηχανή αναζήτησης πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε πολλές δικτυακές μηχανές αναζήτησης και παρουσιάζει ενιαία αποτελέσματα.
Οδηγίες
Η χρήση του OpenSearch είναι ιδιαίτερα απλή. Κάνετε ένα HTTP Request στο script http://openarchives.gr/results.php με τις εξής παραμέτρους:
- output με τιμή opensearch
- query με τιμή την λέξη κλειδί με την οποία θέλετε να κάνετε αναζήτηση
- Result_Set με τιμή τον αριθμό από τον οποίο ξεκινούν τα αποτελέσματα
- Per_Page με τιμή το πλήθος των αποτελεσμάτων ανά σελίδα.
&Result_Set=(startitem)&Per_Page=(itemsPerPage)
Τo αποτέλεσμα του HTTP Request είναι ένα Atom Feed της μορφής OpenSearch Response.
- Δείτε τα αποτελέσματα της αναζήτησης για "library" στο openarchives.gr
- Δείτε κάποια άλλα ενδεικτικά παραδείγματα OpenSearch Results
http://openarchives.gr/results.php?output=opensearch
&query=library&Result_Set=0&Per_Page=20
Αναζήτηση για την λέξη "library" και εμφάνιση των πρώτων 20 αποτελεσμάτων.
http://openarchives.gr/results.php?output=opensearch
&query=data+mining&Result_Set=10&Per_Page=10
Αναζήτηση για την λέξη "data mining" και εμφάνιση των αποτελεσμάτων 10 εώς 20.
Παράδειγμα σε Perl
Κατεβάστε εδώ ένα πολύ απλό perl script: perl_opensearch.pl που χρησιμοποιεί το WWW::OpenSearch perl module για να πραγματοποιήσει μια αναζήτηση στο openarchives.gr.
Χρήσιμα
Για το validation των Atom feeds του openarchives.gr χρησιμοποιήθηκε το http://www.feedvalidator.org
Κάποιες άλλες χρήσιμες πηγές που βοήθησαν στην ανάπτυξη είναι οι παρακάτω:
- http://www.williamsburger.com/wb/archives/opensearch-v-1-1
- http://www.opensearch.org/Specifications/OpenSearch/1.1
- http://www.opensearch.org/Documentation/Developer_best_practices_guide
Η πρόσβαση στο openarchives.gr OpenSearch API είναι ελεύθερη και εντελώς δωρεάν. Αν τυχόν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, παρακαλώ ενημερώστε μας.
Labels: open access, opensearch
Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008
Στατιστικά ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών για τον Δεκέμβριο
Όσον αφορά την επισκεψιμότητα των τεκμηρίων την πρώτη θέση διατηρεί η Ανέμη του Πανεπιστημίου Κρήτης με πάνω από 4000 επισκέψεις. Δείτε αναλυτικά: http://www.openarchives.gr/statistics/visits
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα 10 δημοφιλέστερα τεκμήρια του openarchives.gr σύμφωνα με τις προτιμήσεις των επισκεπτών του: http://www.openarchives.gr/statistics/top
Στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας για το 2007
Το openarchives.gr έχει σταθερά ανοδική πορεία με περίπου 28.000 επισκέψεις το περασμένο έτος και 127.000 pageviews. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η θεαματική αύξηση της κίνησης τους τελευταίους μήνες καθώς οι επισκέπτες ήταν 300 - 400 καθημερινά. Ελπίζω αυτή η τάση να συνεχιστεί καθώς το openarchives.gr βελτιώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με περισσότερο υλικό.