Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

H Europeana στην Ελλάδα


Στο συμπόσιο H Europeana στην Ελλάδα - Προσθέτοντας Ελληνικό Πολιτιστικό Περιεχόμενο στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΤ στις 19 Οκτωβρίου θα παρουσιάσω την Υποδομή του Εθνικού Συσσωρευτή.
Η παρουσίαση θα σκιαγραφήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του Εθνικού Συσσωρευτή και τη σημασία του τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος της Europeana όσο και πέρα από αυτό.
Επιπλέον, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις επιμέρους τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος. Τα κύρια σημεία της ομιλίας είναι τα εξής:
  1. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Εθνικού Συσσωρευτή
  2. Europeana Dspace ESE Plugin
  3. Tα εργαλεία λογισμικού ανοικτού κώδικα του ΕΚΤ για το DSpace

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Το ηλεκτρονικό βιβλίο και άλλα δαιμόνια

Η ανθρώπινη φύση θέλει χρόνο για να υιοθετήσει καθετί νέο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Α ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όταν ο Vannevar Βush το 1945 δημοσίευε την ιδέα μιας μηχανής διαχείρι σης της γνώσης, την οποία ονόμασε «Μemex», δεν πί στευε ότι ξεκινούσε μια συζήτηση γύρω από την ηλεκτρονική δημοσίευση η οποία θα συνεχιζόταν ως τις μέρες μας. Στο «Μemex» θα μπορούσε κάποιος να αποθηκεύσει βιβλία (σε ηλεκτρονική μορφή), μουσική, εικόνες, περιοδικά και εφημερίδες, να αναζητήσει πληροφορίες, να περιδιαβεί τεκμήρια που θα συν δέονταν μεταξύ τους δίνοντας στον χρή στη δυνατότητες που δεν μπορούσε τό τε να τις χωρέσει ο νους του ανθρώπου. Ημαστε ούτως ή άλλως στην προ ηλε κτρονικού υπολογιστή εποχή. Εξήντα πέντε χρόνια μετά, ο προβληματισμός δεν είναι αν θα έχουμε βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά αν θα έχουμε έντυπα βιβλία

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο ΒΗΜΑ Ιδεών >>