Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Τελικό Πρόγραμμα

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης στην δύσκολη φετινή συγκυρία για τις ελληνικές βιβλιοθήκες, αναλαμβάνει την ευθύνη της συνέχισης του θεσμού του Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, με τη διοργάνωση του 18ου συνεδρίου στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2009.

Κεντρικό θέμα του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών είναι "Ψηφιακό Επιστημονικό Περιεχόμενο: δημιουργία, διάθεση, διατήρηση".

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ιστορικά Αρχεία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης

Τα Ιστορικά Αρχεία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης αποτελούν την 38η ψηφιακή βιβλιοθήκη που εντάσσεται στο ευρετήριο του openarchives.gr.

Περιέχει ψηφιακά τεκμήρια όπως φωτογραφίες και άλλα μέσα που έχουν μεγάλη ιστορική σημασία για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτή την στιγμή αποτελείται από τρεις συλλογές:
  • American Farm School Miscellaneous
  • Carte Postale Collection
  • Quaker Girl’s School
και περιέχει 266 τεκμήρια ενώ θα αναπτύσσεται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα τεκμήρια όπως με πληροφόρησε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Δαμιάνα Κουτσομίχα.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο που καταδεικνύει την σημασία της προσπάθειας αυτής είναι ότι θα συμμετάσχει στην Europeana συνεισφέροντας υλικό στα πλαίσια του προγράμματος Europeana Local.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

futurelibrary.gr - Ημερίδα: Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου , 7μ.μ., Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αιθ. Δημήτρης Μητρόπουλος

Η εκδήλωση απευθύνεται μεταξύ άλλων, σε επαγγελματίες από το χώρο των βιβλιοθηκών, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπαλλήλους των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφους.

"Ζούμε σε μία εποχή όπου η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνιών κάνει εμφανή την παρουσία της ποικιλοτρόπως σε κάθε εκδήλωσης της καθημερινής μας ζωής. Αυτή η τεχνολογική έκρηξη, σε συνδυασμό με την πληθώρα παραγωγής γνώσης δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία επανάσταση στο χώρο της πληροφόρησης. Παράλληλα, από την άλλη πλευρά, αυτή η νέα εποχή αναδεικνύει καινούργιες μορφές πολιτισμού και μάθησης. Έρευνες έχουν καταγράψει την ολοένα αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης, κυρίως από παιδιά και νεαρά άτομα. Επίσης, έχει επισημανθεί το γεγονός ότι οι νέοι μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα μέσα από δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με τη διασκέδαση και τη δημιουργική συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής τους πραγματικότητας.

Σ’ αυτήν τη νέα εποχή όπου δημιουργείται ένα δυναμικό πλέγμα σχέσεων μεταξύ των φορέων πληροφόρησης, του κοινού και της τεχνολογίας, πολιτιστικοί φορείς όπως οι βιβλιοθήκες, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες, το ρόλο και τη σχέση τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στις επάλξεις ως κέντρα διαχείρισης της πληροφορίας, δημιουργικής μάθησης, προώθησης της νέας τεχνολογίας και συνοχής του κοινωνικού ιστού. Ακόμη περισσότερο, οι βιβλιοθήκες χρειάζεται να ενισχύσουν το ρόλο τους ως χώροι ανακάλυψης, ερμηνείας και απόκτησης εμπειριών και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης των πολιτών.

Η εκδήλωση θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην παρουσίαση και τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών, νέων υπηρεσιών και μεθόδων στρατηγικής ανάπτυξης από τον χώρο των βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο.

Δύο διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναλάβουν να μας παρουσιάσουν τη διεθνή εμπειρία. Το στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα συμμετέχουν Έλληνες επαγγελματίες του χώρου και οι ξένοι ομιλητές θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν μεταξύ άλλων, ζητήματα συνεργασίας ιδρυμάτων σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος των βιβλιοθηκών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον."

Διοργάνωση: Megaron Plus
Συντονιστής: Γιάννης Τροχόπουλος, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Χορηγός εκδήλωσης: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού

Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού είναι η 37η ψηφιακή βιβλιοθήκη που εντάσσεται στο ευρετήριο του openarchives.gr. Λίγα λόγια από το site της βιβλιοθήκης:
Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, λειτουργεί ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Ο βασικός σκοπός της είναι η έρευνα, ο εντοπισμός, η συλλογή, η ταξινόμηση, η διάσωση, η μελέτη και η έκδοση αρχειακού υλικού που αφορά στην ιστορική και πνευματική εξέλιξη και ανάπτυξη του νομού Αργολίδας.
H Αργολική Αρχειακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει τον τομέα των Αρχείων:
  • Εκδόσεων.
  • Φωτογραφίας.
  • Γκραβούρας –Χαρακτικής.
  • Χαρτών.
  • Εφημερίδων και
  • Ηλεκτρονικό
Καθώς και τον τομέα του πολιτισμού:
  • Ιστορίας.
  • Λογοτεχνίας.
  • Εικαστικών.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή δουλειά που ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά για την ποιότητά της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ. της βιβλιοθήκης, τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Γιαννούση καθώς και τον διαχειριστή κ. Αναστάσιο Τσάγκο για την συνεργασία τους.