Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ευρετήριο Άρθρων Περιοδικών του ΤΕΙ Σερρών


Το Ευρετήριο Άρθρων Περιοδικών του ΤΕΙ Σερρών είναι η 29η ψηφιακή βιβλιοθήκη που προστίθεται στο ευρετήριο του openarchives.gr. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Σερρών να ευρετηριάσει άρθρα από τα περιοδικά της. Τα περιοδικά που έχουν ευρετηριαστεί μέχρι στιγμής είναι τα παρακάτω:
  • Αειχώρος: κείμενα πολεοδομίας, χωροταξίας και ανάπτυξης
  • Αρχιτεκτονικά Θέματα / Architecture in Greece
  • Γεωτεχνική ενημέρωση
  • Δελτίο ΣΠΜΕ - Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος
  • Δίκαιο Επιχειρήσεων
  • Λογιστής
  • Μεταλλικές κατασκευές
  • Σύγχρονη τεχνική επιθεώρηση
Το site βασίζεται στο λογισμικό Open Journal System και περιέχει αυτή την στιγμή περίπου 200 τεκμήρια.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου κα. Θεοδωρίδου για την συνεργασία της.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας για το 2008

Μέσα στο 2008 το openarchives.gr εδραιώθηκε και αναπτύχθηκε σημαντικά προσφέροντας χρήσιμες υπηρεσίες σε όσους αναζητούν υλικό στις ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες ανοικτής πρόσβασης.

Χωρίς υπερβολή, η χρήση του openarchives.gr δεκαπλασιάστηκε την χρονιά που μας πέρασε. Οι επισκέψεις έφτασαν τις 238.965 ενώ πέρισυ ήταν 27.800 ενώ τα pageviews έφτασαν στα 798.978 από 127.000. Δείτε και το αναλυτικό report από τα google analytics. Δείτε ακόμη και τα στατιστικά για το 2007.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που χρησιμοποιείτε το openarchives.gr και να σας προτρέψω να μου στείλετε τις ιδέες και τις προτάσεις σας. Με την συνεργασία σας είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Στατιστικά Ελληνικών Ψηφιακών Βιβλιοθηκών για τον Δεκέμβριο 2008

Η χρονιά που μας πέρασε έκλεισε πολύ καλά για τις ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες και το openarchives.gr με την καταχώρηση πέντε νέων πηγών στο ευρετήριό του που αριθμεί πλέον 28 ψηφιακές βιβλιοθήκες & ~233.000 τεκμήρια. Ποιο συγκεκριμένα, στο ευρετήριο του openarchives.gr προστέθηκαν οι παρακάτω ηλεκτρονικές πηγές που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης:
Κατά τα άλλα, αξιοσημείωτη ήταν η καταχώρηση 3.500 δημοσιεύσεων των μελών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Ψηφίδα.



Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών - The Historical Review


Το ηλεκτρονικό περιοδικό The Historical Review του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών είναι η τελευταία ηλεκτρονική πηγή που προστέθηκε στο ευρετήριο του openarchives.gr για το 2008. Βασικός σκοπός του The Historical Review είναι να προβάλλει την ιστορική έρευνα που πραγματοποιεί Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών στην διεθνή κοινότητα.

Το σημείωμα του εκδότη από την πρώτη σελίδα του site:
"The inauguration of the electronic version of our The Historical Review/La Revue Historique represents a further step forward in the effort undertaken by the Institute for Neohellenic Research to make historical research carried out in Greece accessible to the international community of scholars. It also extends once again our invitation to the international scholarly community to join us in a dialogue and exchange of ideas on the broad range of issues and questions, substantive, theoretical and methodological, preoccupying the human sciences today. I trust that the electronic version of the Historical Review/La Revue Historique will serve these purposes and also expand the range of the contributions we receive and enhance the quality of our Review."

Paschalis M. Kitromilides
Director of Institute for Neohellenic Research
Πολλά συγχαρητήρια στο ΙΝΕ για τις δραστηριότητές του.