Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

17o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 24 - 26 Σεπτεμβρίου

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει το 17ο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με Θέμα:
“Η αξιολόγηση των Βιβλιοθηκών ως στοιχείο ποιότητας των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων”
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων το διάστημα 24-26 Σεπτ. 2008.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ψηφιακή επιμέλεια των πολιτισμικών αγαθών» στην Αθήνα, 14 - 18 Σεπτ. 2008

Ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Τεκμηρίωσης του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων)

Αθήνα, 15-18 Σεπτεμβρίου 2008

Θέμα: «Ψηφιακή επιμέλεια των πολιτισμικών αγαθών»

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

feedback.openarchives.gr - Πείτε μας την γνώμη σας

Στα πλαίσια την συνεχούς εξέλιξης του openarchives.gr εγκαινιάζεται σήμερα το feedback.openarchives.gr, μια υπηρεσία που επιτρέπει σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να καταθέσει τις ιδέες του σχετικά με site και να καταδείξει προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η χρήση του είναι πολύ απλή! Μπείτε στο feedback.openarchives.gr και γράψτε εύκολα και γρήγορα την πρότασή σας στην φόρμα που θα δείτε. Δεν απαιτούνται περιττές διαδικασίες , registration, κτλ.

Το feedback.openarchives.gr βασίζεται στο UsersVoice, μια νέα Web 2.0 υπηρεσία που έχει στόχο να διευκολύνει την αλληλεπίδραση του δημιουργού μιας υπηρεσίας με τους χρήστες του.
UserVoice adds structure to feedback and reduces the overhead of an honest dialog with our users — It creates a market around good ideas so we get more quality than quantity.
Για το UsersVoice πληροφορηθήκαμε διαβάζοντας το Webz.gr.


Νέα μεγάλη επέκταση του ευρετηρίου του openarchives.gr

Μετά από ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς πολλές ανακατατάξεις, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επέκταση του ευρετηρίου του openarchives.gr που αριθμεί πλέον 223.230 τεκμήρια! Τα 25.000 περίπου νέα τεκμήρια προήλθαν από τις ψηφιακές βιβλιοθήκες Κοσμόπολις και Πλειάς της Βιβλιοθήκης & Υπηρεσίας Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αν και οι δύο αυτές βιβλιοθήκες ενημερώνονταν προοδευτικά εδώ και αρκετό καιρό, το openarchives.gr harvester δεν μπορούσε να ευρετηριάσει τις νέες καταχωρήσεις εξαιτίας ενός bug στο λογισμικό των δύο αυτών συστημάτων.

Το πρόβλημα
Αν πάρουμε για παράδειγμα την εντολή ListSets στο Κοσμόπολις:
http://xantho.lis.upatras.gr/kosmopolis/index.php/index/oai?verb=ListSets
παίρνουμε για παράδειγμα στο Set της Νέας Ζωής την παρακάτω τιμή από το XML:
nea_zoi
Νέα Ζωή
Αν όμως πάμε να πάρουμε τις εγγραφές (ListRecords) θα δούμε ότι η συλλογή εμφανίζεται λανθασμένα:

nea_zoi:Α
Νέα Ζωή
Ενώ στην εντολή ListSets οι συλλογή έχει όνομα nea_zoi , στο ListRecords έχει όνομα nea_zoi:A. Το παραπάνω πρόβλημα εμφανιζόταν σε αρκετές συλλογές και στις δύο βιβλιοθήκες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανάκτηση των νέων καταχωρήσεων.
Ευτυχώς, διαπιστώθηκε εντελώς τυχαία το πρόβλημα και λύθηκε με μια ειδική τροποποίηση του κώδικα του openarchives.gr

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Hellenic Open University Journal of Informatics

Ψάχνοντας τελευταία στο www.doaj.org ανακάλυψα ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου, το Hellenic Open University Journal of Informatics. Πρόκειται για ένα νέο επιστημονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που καλύπτει την έρευνα του ΕΑΠ στον τομέα της Πληροφορικής. Από σήμερα αποτελεί την 21η ψηφιακή πηγή που προστίθεται στο ευρετήριο του openarchives.gr.

Το interface του είναι εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα αν και από ότι είδα, ορισμένα άρθρα είναι γραμμένα και στα ελληνικά. Στην πρώτη σελίδα του αναφέρει:
This open access, peer-reviewed journal, promotes all aspects of computer science research in the Hellenic Open University. International quality submissions are accepted either in English or in Greek. It is our intention to publish at least one issue per year with five articles or more. This is of course based on the quality and number of submissions.
Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του περιοδικού, εύχομαι να εμπλουτιστεί σύντομα με πολύ περισσότερο υλικό και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για φοιτητές και ερευνητές.


Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Το ΜΙΕΤ μπαίνει στην "ψηφιακή εποχή" ή μήπως όχι;

Σήμερα το πρωί διάβασα με πολλή χαρά την είδηση Η ψηφιακή εποχή του ΜΙΕΤ στο blog του Συλλογικού Καταλόγου Δημοσίων Βιβλιοθηκών. Που να ήξερα τι θα αντικρύσω τελικά...

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε αρχικά στην Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι:
Ολοκληρώθηκαν η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της συλλογής του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.
Ακόμη, τονίζει το εξής:
Τελικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει με οργανωμένο και τεκμηριωμένο τρόπο το ψηφιακό υλικό της συλλογής, θα παρέχει προχωρημένες υπηρεσίες αναζήτησης και άμεσης μετάβασης στην επιθυμητή πληροφορία, καθώς και προχωρημένες υπηρεσίες πλοήγησης στο περιεχόμενο.
Μπαίνοντας στο site παρατήρησα ότι ναι μεν πρόκειται για ένα αρκετά καλαίσθητο site με πλούσιο υλικό από το αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας αλλά είναι φτιαγμένο με εντελώς παρωχημένες τεχνολογίες και ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ανοικτή πρόσβαση!

Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στο www.miet.gr

Είναι δυνατόν μια νέα εφαρμογή ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού να είναι φτιαγμένη με τεχνολογία που μας πηγαίνει τόσα χρόνια πίσω;;;

Καταρχήν, η κωδικοποίηση του περιεχομένου είναι iso-8859-7. Δεν γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι η κωδικοποίηση iso τείνει να εξαλειφθεί και ότι το πρότυπο UTF-8 χρησιμοποιείται διεθνώς; Τι θα γίνει σε μερικά χρόνια όταν όλο αυτό το υλικό θα είναι κωδικοποιημένο με ένα πρότυπο που θα πάψει να υφίσταται και το τρέχον λογισμικό θα πάψει να το αναγνωρίζει;

Ο κώδικας markup της σελίδα είναι φτιαγμένος σε HTML 4.01 Transitional και χρησιμοποιεί εξολοκλήρου TABLES. Ναι καλά ακούσατε, χρησιμοποιεί μόνο tables για την χωροθέτηση των σελίδων του και αγνοεί εντελώς τα web standards. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το site δεν κάνει σωστά ούτε html validation. O w3c html validator εμφανίζει 19 λάθη σε μια σελίδα:
HTML Validation: http://www.miet.gr/web/gr/minotis/default.htm
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται σωστά οι σελίδες σε όλους τους web browsers, το γνωστό Quirks Mode.

Δεν υπάρχουν μεταδεδομένα! Στην κεφαλίδα δεν περιλαμβάνονται τα αυτονόητα μεταδεδομένα για λέξεις-κλειδιά και περιγραφή της ιστοσελίδας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι μηχανές αναζήτησης να καταχωρίσουν, να εντοπίσουν και απεικονίσουν σωστά το περιεχόμενο.

Τέλος, η ιστοσελίδα του MIET δεν υποστηρίζει κανένα πρότυπο ανοικτής πρόσβασης, OAI-PMH, Dublin Core, RSS ή κάτι τέτοιο. Πως λοιπόν λένε ότι
θα παρέχει προχωρημένες υπηρεσίες αναζήτησης και άμεσης μετάβασης στην επιθυμητή πληροφορία, καθώς και προχωρημένες υπηρεσίες πλοήγησης στο περιεχόμενο
Δεν γνωρίζουν οι κατασκευαστές του site την σημασία της ανοικτής πρόσβασης; Δεν έχουν ακούσει ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και πολλοί άλλοι οργανισμοί κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση;

Συμπερασματικά, o δικτυακός τόπος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Είναι κρίμα ένα τόσο σημαντικό μορφωτικό ίδρυμα με ιδιαίτερα σημαντική συλλογή να έχει ένα τέτοιο site.