Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Πρωτοπορεί η ΒΥΠ του Πανεπιστημίου Πατρών

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών πρωτοπορεί και πάλι στον τομέα του open access με την ανοικτή πρόσκληση που δημοσίευσε σήμερα για την έκδοση ηλεκτρονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης.
Ποιο συγκεκριμένα, η ΒΥΠ καλεί Σχολές, Τμήματα, εργαστήρια ή/και μεμονωμένα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών που συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση υφισταμένων ή υπό έκδοση ελληνικών επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων και ενδιαφέρονται ώστε το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών (κατάθεση, αξιολόγηση και δημοσίευση των εργασιών) των σχετικών εκδόσεων να υλοποιείται πλέον αποκλειστικά σε δικτυακό περιβάλλον και το περιεχόμενο να διατίθεται στο διαδίκτυο με το καθεστώς της Ανοικτής Πρόσβασης.

Δείτε την ανακοίνωση: http://www.lis.upatras.gr/News/viewAnnouncement_EL.php?id=545

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Ο χάρτης των ιδρυματικών αποθετηρίων

Ο δικτυακός τόπος www.repository66.com παρουσιάζει τις γεωγραφική κατανομή των ιδρυματικών αποθετηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.


Εντύπωση μου προκάλεσε ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ιδρυματικά αποθετήρια, μόνο 3 είναι καταγεγραμμένα στο ROAR από όπου αντλούνται και τα δεδομένα για την σχεδίαση των χαρτών. (Ψηφίδα του Παν.Μακεδονίας, Νημερτής του Παν. Πατρών και Εύρηκα του ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης.)
Mήπως θα έπρεπε και οι υπεύθυνοι των άλλων ιδρυματικών αποθετηρίων να κινητοποιηθούν λιγάκι και να δηλώσουν τα συστήματά τους σε αυτές τις υπηρεσίες. Αφού κάνουμε καλή δουλειά, γιατί να μην φαινόμαστε κιόλας;

Για την υλοποίησή του www.repository66.com χρησιμοποιούνται οι εξής web services:

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Εμπλουτισμός της συλλογής Κοσμόπολις του Πανεπιστημίου Πατρών

Η ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις του Πανεπιστημίου Πατρών εμπλουτίστηκε εκ νέου με πέντε περιοδικά:

  • Αθηναΐς (1876-1882)
  • Αρμονία (1900-1902)
  • Ευρωπαϊκός Ερανιστής (1840-1843)
  • Κασταλία (1861-1862)
  • Μέλισσα των Αθηνών (1864-1865)
Δείτε τα στις συλλογές του openarchives.gr.

Εδώ να σας θυμίσω ότι πριν δύο περίπου μήνες στην ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις είχαν προστεθεί ακόμη πέντε νέα περιοδικά. Δείτε το σχετικό post. Συγχαρητήρια στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών για την καλή δουλεία.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Ενημερώσεις μέσω email

Ένα νέο εργαλείο ενημέρωσης προστίθεται από σήμερα στις υπηρεσίες πληροφόρησης του openarchives.gr. Οι ενημερώσεις μέσω email μπορούν να χρησιμεύσουν πολύ σε κάποιον που αναζητεί υλικό για διάφορα θέματα και δεν έχει χρόνο να ψάχνει κάθε τόσο στο openarchives.gr για νέες καταχωρήσεις που μπορεί να τον αφορούν.

Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία και να καταχωρήσουν τα keywords της επιλογής τους, καθώς επίσης και την συχνότητα που επιθυμούν να ενημερώνονται (εβδομαδιαία ή μηνιαία) με email για τυχόν νέα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των keywords.

Οδηγίες
  1. Πηγαίνετε από το βασικό μενού στην σελίδα Email
  2. Εάν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία για πρώτη φορά πατήστε στην εγγραφή για να εγγραφείτε στο σύστημα. Προσοχή! Αν έχετε gmail account (δηλαδή email που να τελειώνει σε @gmail.com) , μπορείτε να μπείτε απευθείας στο σύστημα χωρίς εγγραφή. Απλώς εισάγετε το email σας και τον κωδικό που χρησιμοποιείτε στο gmail.
  3. Αφού πραγματοποιήσετε την εγγραφή μπορείτε να συνδεθείτε αμέσως στο σύστημα συμπληρώνοντας το όνομα και τον κωδικό σας στην φόρμα εισόδου.
  4. Μετά την είσοδό σας στο σύστημα, βλέπετε την παρακάτω φόρμα. Εδώ μπορείτε να ορίσετε τα keywords της επιλογής σας καθώς και την συχνότητα που θέλετε να σας αποστέλλονται ενημερωτικά email με τα νέα τεκμήρια που σας αφορούν.
















Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Στατιστικά ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών για τον Οκτώβριο

Όπως κάθε μήνα, έφτασε η στιγμή για την ενημέρωση των στατιστικών του openarchives.gr. Αυτό τον μήνα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα καθώς δύο νέες ψηφιακές βιβλιοθήκες προστέθηκαν στον ευρετήριο. Πρόκειται για την ψηφιακή βιβλιοθήκη Πάνδημος του Παντείου Πανεπιστημίου και την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο συνολικός αριθμός των τεκμηρίων αυξήθηκε πολύ, φτάνοντας στις 65.575 . Επίσης, παρατήρησα μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας καθώς πραγματοποιήθηκαν 3.000 μοναδικές επισκέψεις και 15.000 pageviews στο openarchives.gr μόνο τον Οκτώβριο.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βλέπετε τα στατιστικά για κάθε ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιλαμβάνεται στο openarchives.gr στην διεύθυνση: http://openarchives.gr/statistics